perjantai 25. marraskuuta 2011

Havuköynnös


Jouluperinteisiini kuuluu kuusiköynnösten teko. Onnekseni mökillä kaadetiin kuusi lokakuun alussa (kiitokset appiukolle!) ja sain mukaani viisi jätesäkillistä havuja. Tänä vuonna matskua on siis riittänyt!
Havuköynnöksen teko ei ole vaikeaa. Ensikertalaisen kannattaa kuitenkin varata reilusti materiaalia, aikaa ja joulumieltä. Lisäksi tarvitaan köysi, jonka ympärille köynnös punotaan, paljon metallilankaa, oksasakset ja hanskat. Käytän sidontahanskoina vanhoja nahkakäsineitä: niillä saa jämäkän otteet eivätkä neulaset pistele. Kannatta myös miettiä työasentoa, useamman köynnöksen parissa aikaa hurahtaa tunti jos toinenkin. Itse tykkään työskennellä seisaaltaan isohkon pöydän ääressä.
Aloitan köynnöksen teon saksimalla havut noin 20 cm pätkiksi. Joskus alkuaikoina sidoin valmiiksi pieniä nippuja metallilangalla, jotka oli sitten helppo kieputtaa tasaisesti ympäri köyttä. Siihen meni kuitenkin kovasti aikaa ja metallilankaa. Nykyään kokoan sopivan kokoisia nippuja suoraan käteen, laitan niput köyden ympärille vuorotellen hieman eri suuntiin ja kiinnitän napakasti metallilangalla. Ohjeita voi kurkata täältä.
Kuvan köynnökset ovat viittä vaille kolmimetrisiä. Meillä köynnökset kiertävät tolppia, joten köyden päässä on lenkki, josta ripusta köynnöksen tolpassa olevaan naulaan.
Pyrin aina saamaan köynnökset valmiiksi ensimmäiseen adventtiin mennessä. Nyt köynnökset on asetettu paikoilleen, jouluvalot ja jatkojohdot ovat valmiina, sunnuntaina syttyvät valot. 
Köynnöksen teko on hieman työlästä,  mutta palkaksi ahkeruudesta saa kevääseen asti kauniina pysyvän köynnöksen! Ihan toinen juttu onkin sitten köynnösten purku keväällä... Otan aina talteen köydet ja monta kelallista metallilankaa. Piha, vaatteet ja hiukset ovat täynnä neulasia vielä pitkään purkuoperaation jälkeen.

Tänä vuonna havuja riitti kolmen köynnöksen lisäksi kahteen kartiokuuseen ja isoon kranssiin. 
Taidan ehdottaa kuusenkaatoa appiukolle myös ensi syksynä:)

11 kommenttia:

 1. Tykkään, tykkään! Ihanaa, että jaksat ja ehdit!

  VastaaPoista
 2. Aivan mahtavan näköiset käynnökset! Olin itsekkin ajatellut uuden terassin kaiteelle havuköynnöksiä mutta laiskuus vei voiton mutta ehkä harkitsen asiaa kuitenkin uudelleen...:)Kuusia kun pitäisi karsia niin materiaaliakin olisi.

  VastaaPoista
 3. Upeitaköynnöksiä ja tuo kuusi on tosi hieno :)

  VastaaPoista
 4. Kerrassaan kauniita! Ja ihanan vihreitä!! Minullakin olis haaveissa vielä havukranssin teko, josko niitä havuja vain jostain saan : )

  VastaaPoista
 5. Kiitos, kiitos seppeleen sidonta ohjeesta.Ollut hakuuses jo pidempään. Nyt sain sen ja iloisen mielen sivuiltasi:). Kuvat ihan mahtavia.
  T.Leena

  VastaaPoista
 6. Onpa hienoja! Mä kävin pari vuotta sitten oikein havunsidontakurssin, mutta jotenkin ei innostus syttynyt. Näitä kuvia katsellessa kyllä innostuttaa!

  VastaaPoista
 7. Ooh, täällähän on paljon viestejä, kiitos kaikille ja ihanaa!

  Sonja: en tiedä pitäisikö kiittää vai kirota;) Kommenttisi sai minut miettimään, että saunan pikkuterassilta puuttuu vallan jonkin sortin havuhässäkkä. Tein siis vielä köynnöksen kaiteen päälle, se valmistui suht nopeasti kun alapuolen sai jättää "auki". Harkitse siis sinäkin vielä uudelleen!:)

  Uusi kaunis päivä: minulla olisi vielä säkillinen havuja, taitaa vaan olla turhan pitkä välimatka havutalkoille:)

  Puutarhapörriäinen: minulta on kurssit käymättä, mutta kyllä Siperia opettaa...:)

  VastaaPoista
 8. Tuttua puuhaa köynnösten teko, kun amitsussa jouduttiin tekemään varmaan puolelle Kuusamon kaupoista sellaiset :D Sen jälkeen ei oo tullu tehtyä, mutta kauniitahan nuo oisivat! Ainakin sinun tekemänä, enpä tiiä luonnistuistko enää itsellä :)

  VastaaPoista
 9. Upeita ovat, todella. Mä tein joskus x vuotta sitten havukransseja erään harrastusporukkani joulumyyjäisiin, muistan edelleen selkäjumin ja naarmut käsissä. Sen jälkeen en ole havusta askarrellut, eikä havukranssi olisi oikein viihtynyt kerrostaloasunnon ovessa.

  Nämä kuvat saavat minut kyllä harkitsemaan havujuttujen värkkäämistä taas joskus uudestaan.

  VastaaPoista
 10. Tiinani: taitaa olla köynnösten teko vähän kuin pyörällä ajo. Tauon jälkeen mennään vähän hiljempaa kunnes taas uskaltaa kiihdyttää:)

  Maija: teen köynnökset aina ulkona kunnon varustus päällä, nahkahanskat toimii tosi hyvin! Harmi etteivät havut viihdy sisätiloissa, niillä saisi ihanaa joulufiilistä sisälle jo ennen varsinaista joulukuusen tuontia.

  VastaaPoista