torstai 8. joulukuuta 2011

Piparkakut

Lupasin laittaa tänne piparkakkureseptin, jos se toimii. Ja se todellakin toimi! Taikina oli lähes yhtä helposti käsiteltävää kuin pakastealtaan valmistaikina. Mutta se tuoksu taikinaa tehtäessä! Ja se maku taikinaa maisteltaessa. Ja se riittoisuus. Mutta ennenkaikkea valmiin piparin maku. En ole ollut mikään mahdoton joulupipareiden ystävä, mutta meillä onkin monena vuonna leivottu valmistaikinasta. Kuten mies sokkomakutestin jälkeen totesi:"Eihän tässä toisessa ole mitään makua!" (ja onnekseni tarkoitti siis sitä valmistaikinaa).

Ohje on monessa lehdessäkin ollut Dansukkerin "Helppo piparitaikina".
HELPPO PIPARITAIKINA
1 dl tummaa siirappia
1 dl taloussokeria
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
125 g voita tai margariinia
1 muna
4 1/2 - 5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää rasva ja hämmennä, kunnes se on sulanut. Anna jäähtyä haaleaksi. 
Sekoita odotellessa sooda vehnäjauhoihin huolellisesti. Lisää siirappiliemeen muna ja sitten jauhoseos. Sekoita hyvin. Peitä taikina ja anna kovettua jääkaapissa mieluiten yön yli.
Kauli taikina jauhotetulla pöydällä 3-4mm levyksi. Ota taikinasta muotilla pipareita ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa 7-12 minuuttia piparien koosta riippuen.

3 kommenttia:

  1. Namskis... pitääköhän tässä kohta alkaa leipomispuuhiin : )

    VastaaPoista
  2. Kiitos reseptistä! :) Voisikin kokeilla, kun ei ole pariin vuoteen tullut ollenkaan leivottua piparkakkuja.

    VastaaPoista
  3. Voin kyllä suositella tätä ohjetta! Paitsi että oma piparinpuputus lisääntyi kyllä huolestuttavasti...:)

    VastaaPoista